Kies een categorie
« terug naar het overzicht

Jan Harmenshof bij landelijke top Engels onderwijs


25 december 2015
 
Jan Harmenshof bij landelijke top Engels onderwijs
Openbare basisschool Jan Harmenshof behoort bij de nationale top voor wat betreft het vroeg vreemdetalenonderwijs. De Fluvium-school uit Geldermalsen ontving afgelopen week het TalenT-keurmerk A, het hoogste niveau van dit keurmerk voor vreemdetalenonderwijs op basisscholen. Het is pas de zevende school in Nederland die het krijgt en de eerste in de Betuwe.
De Jan Harmenshof wordt hiermee beloond voor de innovatieve en zeer gedegen wijze waarop de school vijf jaar geleden het Engels onderwijs in alle klassen (groep 1-8) heeft doorgevoerd.
Voortrekker van het Engelse onderwijs op de Jan Harmenshof is groep 8-docent Rose Staritsky, die universitair geschoold is in het Engels. De visie die mede dankzij haar inspanningen is omgezet in een concrete aanpak heeft precies uitgepakt zoals ze voor ogen hadden. ,,Het is inmiddels geen project meer, het is verankerd in ons curriculum.” Directeur Mari van Gessel  vult aan: ,,Het is een vak dat er helemaal bij hoort.“
De school werkt hard aan de gestage verbetering van het niveau. Voor niveau B van het TalenT-keurmerk lag de standaard al hoog, voor het hoogste niveau moet het Engels functioneel worden gemaakt voor de leerlingen. Dat gebeurt onder meer door samenwerking met buitenlandse scholen. Maar er is meer, met name in de dagelijkse schoolpraktijk.
,,In plaats van Engelse les geven we les in het Engels, met name bij enkele creatieve vakken”, aldus Staritsky. ,,Daarnaast hebben we elk kwartaal een ‘English afternoon’. Dan wordt op een vrijdagmiddag in de hele school alleen maar Engels gesproken aan de hand van een thema, bijvoorbeeld ‘games’. Ook hebben we regelmatig een ‘speaking contest’, waarbij de leerlingen 2 tot 3 minuten volledig in het Engels vertellen over een onderwerp dat hen interesseert. Het is verbazingwekkend hoe gemakkelijk dat gaat en hoe vanzelfsprekend iedereen zit te luisteren. Als ik het vergelijk met een paar jaar geleden, zijn ze de gêne van iets in het Engels zeggen echt voorbij.”
Om het niveau te peilen, wordt het Engels in groep 6 en 8 afgesloten met de wereldwijd erkende Anglia-examens. Hiermee wordt volgens Staritsky de aansluiting op de middelbare school steeds gemakkelijker. ,,Zeker nu middelbare scholen ook tweetalig Havo en zelfs tweetalig vmbo gaan aanbieden.”
Volgens adjunct-directeur Hannie Kerkhof heeft de school de juiste keuze gemaakt: ,,We hebben een aantal jaren geleden deze visie omarmd en dat sluit perfect aan bij alle landelijke plannen waarin Engels ook op basisscholen, het middelbaar onderwijs,  hbo en universiteit steeds belangrijker wordt. Het is mooi te zien hoe onze leerlingen een soort wereldburgers zijn geworden.” Directeur Van Gessel bevestigt dat: ,,Je hoort het ook van mensen die op vakantie zijn geweest: hun kinderen kunnen zich soepel verstaanbaar maken. Zeer functioneel dus.”
Het behalen van het A-niveau van het TalenT-keurmerk werd woensdag 17 december op spectaculaire wijze gevierd. Na het traditionele kerstdiner en kersttoneel werd het keurmerk officieel uitgereikt,waarna alvast een voorschot op oud en nieuw werd gegeven met een fraaie vuurwerkshow.

Bron: Nieuwsblad Geldermalsen